Botverlies

Wereldwijd lijden 250 miljoen mensen aan botdeficiëntie. Het aantal breuken te wijten aan deze aandoening bedraagt 1.600.000 per jaar, om precies te zijn: één breuk iedere 20 seconden. Deze breuken gebeuren vooral op niveau van de heup, wervelkolom en de pols, en resulteren in 1,5 miljoen hospitaalverblijven, 2,5 miljoen medische bezoeken en 200.000 plaatsingen in rusthuizen. De kosten van deze breuken worden op meer dan 10 miljard euro geschat.

Zwakkere botten kunnen leiden tot osteoporose of botontkalking. De botten verliezen dan hun stevigheid. De hoeveelheid en de kwaliteit ervan nemen eveneens af. Doordat het beendergestel brozer wordt, neemt het risico op breuken toe.

Aangezien vrouwen gemiddeld minder botmassa hebben en gezien de aanmaak van botten onder invloed van de menopauze vermindert, heeft 1 vrouw op 5 (boven 65 jaar) last van osteoporose.

Niet alleen onze hormonen, maar ook onze voeding kunnen de kans op osteoporose beïnvloeden. Daarnaast hebben tabak en alcohol dan weer effect op onze hormonen die gevolgen hebben voor botopbouw en –afbraak. Cafeïne zorgt ook voor een hogere calciumafscheiding, wat evenmin bevorderlijk is voor onze botten. Daarom is het belangrijk om:

  • Dagelijks voldoende te bewegen
  • Gezond te eten
  • Regelmatig zich in de buitenlucht begeven
  • Tabak te vermijden
  • Alcohol te beperken

De preventie van osteoporose begint reeds in de kindertijd en duurt een leven lang.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  • Kinderen tussen de 3 en 5:
    300 mg/dag
  • Kinderen tussen de 6 en 9:
    600 mg/dag
  • Kinderen boven de 10 en adolescenten:
    800 tot 1200 mg/dag
  • Volwassenen (vrouwen en mannen): 800 tot 1200 mg/dag
  • Zwangere vrouwen tijdens borstvoeding:
    1000 tot 1200 mg/dag
  • Vrouwen tijdens de menopauze:
    1200 tot 1500 mg/dag
  • Mannen boven de 55:
    1000 tot 1200 mg /dag

Calcium: cruciale bouwsteen voor sterke botten

Calcium is een belangrijke bouwsteen voor het aanmaken en behouden van gezonde botten en tanden, zowel tijdens de groei- als volwassen fase . 40 % van het gewicht van een menselijk skelet bestaat uit calcium. Onze botten en tanden slaan maar liefst 99% van de calcium op en de overige 1 % circuleert ons bloed en onze weefsels. Het is deze laatste minuscule hoeveelheid calcium die ervoor moet zorgen dat het bloed kan stollen, de spieren kunnen samentrekken en de zenuwen correct kunnen functioneren om boodschappen naar en van de hersenen over te brengen. Wanneer het bloed te weinig calcium bevat, gaat ons lichaam calcium halen uit de botten en breekt het dus zelf de botten af.

De voornaamste functie van calcium is de mineralisatie van de botten. Tenzij Calcium in combinatie met vitamine D wordt ingenomen, kan het niet door het lichaam geabsorbeerd worden. Zelfs niet als het in grote hoeveelheden ingenomen wordt, en het kan zich niet mineraliseren zonder de tussenkomst van vitamine K.

Calcium vinden we terug in zuivel en afgeleide producten maar ook tal van groenten, noten, gedroogde vruchten, volkoren graanproducten en bijvoorbeeld sojaproducten verrijkt met calcium. Dus het is niet zo dat melk de enige of voornaamste bron van calcium is. Meer zelfs, de wetenschap is er nog niet 100% zeker uit dat melkproducten het risico op botbreuken verlagen.

Cafeïne, zout en vlees verhogen de afscheiding van calcium en dienen daarom met mate genuttigd worden.

Bij een evenwichtig voedingspatroon krijg je normaal gezien voldoende calcium binnen. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kan calcium aangevuld worden dmv supplementen, zoals de CalxPlus® oplossingen.

Natuurlijke bronnen rijk aan calcium

Calcium vinden we voornamelijk terug in zuivelproducten, dat zijn dan ook de beste calciumleveranciers. Maar ook sojadrinks met toegevoegd calcium en vitamine B12 kunnen een gezond en volwaardig alternatief zijn. Groenten (groene kool, spinazie, broccoli, …), fruit (gedroogde vijgen), noten (amandelen & hazelnoten) en peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen, …) leveren ook calcium,in een iets mindere mate.

Geen melkliefhebber?
een glas melk kan vervangen worden door o.a. :

  • 1 glas karnemelk
  • 1 glas chocolademelk
  • 1 potje yoghurt (natuur of met een smaakje)
  • 1 glas drinkyoghurt
  • 1 schaaltje pudding
  • 1 schaaltje platte kaas (natuur of met een smaakje)

Om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium te bereiken, dient men ongeveer 4 zuivelproducten per dag te nuttigen. Bijvoorbeeld 1 glas (chocolade)melk, 1 yoghurtpotje en 2 sneetjes kaas.