Keep on moving

Gezonde en sterke botten bekomen we niet enkel en alleen door de juiste vitamines en mineralen op te nemen via onze voeding.

Vitamine D is nodig om calcium te kunnen absorberen. Aangezien we deze vitamine naast voeding ook uit de zon halen, is het belangrijk om ons geregeld in de buitenlucht te begeven. Een dagelijkse wandeling zorgt er niet alleen voor dat we voldoende vitamine D binnenkrijgen, maar beweging op zich heeft ook een heilzame werking. Lichaamsbeweging bevordert namelijk de aanmaak van botweefsel. Om die reden is het belangrijk om kinderen reeds te stimuleren voldoende te bewegen: hoe meer beweging als kind, hoe groter de maximale botmassa en hoe beter men gewapend is voor de toekomst. Maar ook tijdens de pubertijd en op volwassen leeftijd blijft bewegen van belang. Voor volwassen raadt men aan 30 minuten per dag matig intensief te bewegen (stevig wandelen, fietsen, zwemmen, …). Voor kinderen adviseert men het dubbele.

Wandelen is een ideale activiteit om osteoporose tegen te gaan en bovendien zeer laagdrempelig. Het belast (en dus versterkt) je onderste ledematen, heupen en rug . Dit zijn overigens de plaatsen waar de meeste breuken plaatsvinden onder invloed van osteoporose. Veel bewegen bevordert bovendien je spieren en gewrichten waardoor je een betere coördinatie hebt en minder makkelijk valt.

Je mag de activiteiten gedurende de dag optellen zodat het haalbaar blijft om ook effectief aan 30 minuten per dag te komen.